måndag 29 juli 2013

Doppade och stämplade tygkassar


Tygkassar kan en aldrig ha för många men en har alldeles för få unika, tänkte jag när jag satte igång att göra födelsedagspresenter till tre vänner. (Vi brukar i princip ha Mint-kassar eller vänners bandkassar allihopa samtidigt. En har ju rotat i fel påse några gånger.)

Påsarna är doppfärgade i lite olika färger och styrkor. Den enkla regeln = ju längre en doppar, desto starkare färg. Jag har testat att tvätta dessa efter doppningen, eftersom jag var rädd för att färgen inte skulle hålla på grund av det korta doppet, och färgen håller!

Trianglarna och dropparna gjorde jag genom att göra stämplar. Detta kirrade jag genom att klippa ur former ur skumgummiark och tepjade en liten bit sugrör på baksidan att hålla i när en doppade i färgen och lyfte upp den från tyget. Det var inte ett helt ultimat material för att stämpla med textilfärg. Förmodligen hade jag behövt något material med lite bättre uppsugningsförmåga och/eller mer tyngd att sätta bakom, typ klistrat fast det på en träkloss, finns ju mängder av guider på interwebs, men jag jobbade med vad jag hade hemma. (Nästa gång testar jag potatis!)

Ränderna var superenkla och fixades med att skydda det som inte skulle målas med målartejp och sen rollade jag helt sonika ut guldfärgen med en liten roller i ett par omgångar.

Tidsåtgång: Ca två dagar. (En för att färga och torka en för att trycka, torka och stryka.)

måndag 22 juli 2013

Olika djur som blundar


Kommer ni ihåg Räven jag ritade på en mugg i höstas? Min svägerska påstod att hon ville ha likadant till familjen och nu, ett halvår senare, har jag äntligen tagit tag i det hela och ritat en radda muggar till dem.

måndag 15 juli 2013

Färgdopp för fötterna


Jo, jag skulle på fest med tema "monokrom" och jag valde att vara i färgen blå. Glatt utrustad med ett gammalt tillgodokvitto slank jag in på närmaste H&M för att shoppa loss ett par blåa tygskor för cirka en hundring. Självklart fanns det flera olika men inga i rätt storlek för mig. Eftersom jag inte orkade springa runt på stans ytterligare tre H&M-butiker (alltså lite sjukt ändå, så stort är inte Göteborgs innerstad!) så köpte jag ett par vita. 

Väl hemma gjorde jag följande, inspirerad av ett inlägg på DIY or DIE:

  • Blandade ihop en halv sats marinblå textilfärg för handfärgning, jag gjorde satsen lite utspädd
  • Handtvättade skorna
  • Doppade de blöta skorna lite snabbt helt och hållet i blåfärgen, jag kanske räknade till tio ungefär medans jag tryckte ner dem (OBS - med handskar på!) 
  • Lät skosnörena sitta i men såg till att de var uppknutna och fäste dem vid hälen med en klädnypa inför nästa steg
  • Ställde upp skorna i färgbadet så att ungefär halva skorna var i vätskan
  • Lät stå i nån halvtimma
  • Sköljde med rikligt med vatten
  • Lät torka 

Och såhär blev det:


Helt okej sommarskor och perfekt för kalaset. Nu återstår att se om färgen håller eller om jag blir blå om fötterna så fort jag går på daggstänkta gräsmattor.

torsdag 11 juli 2013

Illrosa lemonad


Jag vill tipsa om ett recept! Jag trodde nämligen att lemonad- och saftkokande var tids och arbetskrävande processer, men så strax innan midsommar såg jag ett recept på rabarberlemonad i Coops medlemstidning som på pappret såg ut att vara väldigt enkelt att koka till och valde att testa. (Ok lite också för att det var så fin färg.) Och vet ni, den här gången var det var precis så lätt som det verkade. Och gott!

Receptet hittar ni alltså på Coop och det kommer ursprungligen från Vintageparty-boken. (Är den bra? Har nån läst den?)

Saften på bilden är förövrigt kokt med enbart väldigt röda rabarbrar, jag kokade en till sats med bara gröna och då blev saften också gulgrön istället för rosa, lika gott dock. Ett tips är att inte snåla med ingefäran om du väljer att smaksätta med den istället för vanilj!

måndag 1 juli 2013

Flamingor & ananas till Mint


Nu när jag har slutat i Mint-redaktionen har jag istället tid att göra illustrationer åt dem! Bilden ovan gjorde jag till Mintkalendern som är gratis att ladda ner och skriva ut. Inspirationen fick jag från en väns pinterestboard "flamingos & pineapples".

Karen Canales på Mint har gjort resten av formen till kalendern:


Hela kalenderbladet hittar du på Mint: http://mintmag.se/sommarliv/mintkalendern-2013-juli/