tisdag 10 november 2015

Första odlingssäsongen med lilla lådan


Min lilla låda i mitten

Okej, så hur gick det med lilla lådan då?

Jag var enormt entusiastisk på vårkanten, fick goda råd av Linda, lyssnade intensivt på Grönsakslandet, läste The Secret Gardener med andakt, planerade placering och förodlade alldeles för tidigt för årets supersena sommar. Men kanske var det lika bra för mitt i alltihopa drabbades jag av sorgmyggor. Lyckosamt nog hade jag hört på Odla med P1 där de förklarat att dessa pyttesmå flugors larver var speciellt skadliga för små nya späda plantors rötter. De även en lösning: nematoder. Så sjukt äckligt att tänka på vad det egentligen är man handskas med, men mina växter och plantor gjorde helt klart en återkomst när jag behandlat alla mina inneplantor med detta.

Här skrek jag av glädje när de första skotten tittade upp

Det som till slut kom ut i lådan var:

Ärtor: Som aldrig riktigt växte på sitt tjusiga stöd och gav en ärtskida i veckan eller nåt sånt, så min dröm om hemmaodlad crème ninon får vänta till ett annat år.
Rödbetor: Växte stadigt och pålitligt och var väldigt roliga att dra upp eftersom jag hade en blandpåse med frön med olika sorter. Goda och fina att ugnsrosta dessutom.
Squash: En planta som gav lite lagom med frukt men som växte sig övermäktigt stor över halva lådan.
Rädisor: Växte supersnabbt, dock kom jag på att jag inte är jätteförtjust i rädisor och hellre hade planterat mer rödbeta istället.
Pak choi: växte asbra men drabbades av kållarver och flugor och jag fick panik och ryckte upp allt och slängde. Årets fail helt enkelt.
Slätbladig persilja: Långsam men frodig, älskar ju persilja.
Lavendel: En miniplanta som aldrig tog fart i skuggan av salvian.
Ananassalvia: Fick en planta av bostadsbolaget vid invigningen, den tog sig mycket bra och bladen är sjukt goda att olja in och rosta till nån potatisrätt.
Basilika: Den skymdes också av både persilja och salvia så jag fick bara äta några enstaka blad.


Blandade gulliga betor!

Welp, det var rätt mycket ändå! Utöver det hade jag ju förra årets mynta och en ny paprika jag fick av pappa på balkongen. Och några plantor chili på fönsterbrädet. Jag blev helt klart odlingsbiten, även om jag bitvis tappade lusten som när pak choien fick ohyra, ärtorna inte ville växa och squashen aldrig verkade ge frukt.

Nästa år tänker jag att definitivt repris på rödbetor och persilja, troligen squashen också men vill ju även testa nåt nytt, kanske några störar bondböna? Vad passar bra ihop och trivs i lilla lådan tro?

lördag 7 november 2015

Rabatt på Society6 igen

https://society6.com/rairai?promo=FBKDVJD7PG9T

Society6 har en liten kampanj med rabatt + fri frakt just nu tillochmed söndag, du får den att funka om du klickar in dig via denna länken. De har också lagt till en massa nya fräsiga produkter, take away-muggar, filtar och sånt. Have fun!